Staar

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de lens in het oog. Vóór in het oog, vlak achter de pupil bevindt zich de eigen doorzichtige ooglens. Bij staar, ook wel cataract genoemd, vertroebelt deze eigen ooglens waardoor het zicht vermindert. Door het troebel worden kan het licht er niet meer doorheen vallen. Hierdoor gaat u slechter zien.

 

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm en is een normaal proces dat bij het ouder worden hoort. Ongeveer de helft van de mensen tussen de 50 en 65 jaar heeft tekenen van staar, maar de meesten ondervinden er dan nog geen hinder van. Het zicht op afstand kan dan wat minder zijn. Wazig zicht, met name bij fel tegenlicht en dubbelzien met één oog zijn tevens veel voorkomende symptomen bij staar. De snelheid van verslechtering verschilt per persoon. De vorming van staar is meestal een langzaam proces. Rond de 75 jaar heeft zo’n 70% van de mensen staar.

Jeugdstaar

Jeugdstaar is een aangeboren afwijking. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan staar op jonge leeftijd ook ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk of door een ziekte.

Symptomen van staar

 • Wazig zicht;
 • Kleuren worden matter;
 • Last van lichtverstrooiing;
 • Aanpassen van de brilsterkte verbetert het zicht niet

Risicofactoren van staar

 • Leeftijd;
 • Diabetes;
 • Glaucoom;
 • Genetische aanleg;
 • Te veel blootstelling aan UV licht (direct zonlicht of zonnebank)

Wat is de beste staarbehandeling?

Staar kan niet worden behandeld met medicijnen of laserbehandeling. Een staaroperatie is de enige manier om van staar af te komen. Tijdens een staaroperatie wordt uw eigen lens voorzichtig verwijderd en een nieuwe lens geplaatst. Wanneer u een doorverwijzing krijgt van de huisarts wordt een monofocale lens vergoed door de zorgverzekering. Met deze monofocale lens krijgt u uw zicht terug, maar heeft u ook nog steeds een (lees)bril nodig. Er is ook de optie van een trifocale lens. Met deze lens kunt u niet alleen weer helder zien, maar op alle afstanden scherp zien zonder (lees)bril. Daarom denken veel staarpatiënten: als ik dan toch een operatie moet ondergaan, dan maar meteen goed.

Drs Otto Wolter: “Veel patiënten weten niet dat ze, wanneer ze toch een staaroperatie moeten ondergaan, meteen af kunnen zijn van alle soorten brillen. Als ze een trifocale lens laten plaatsen in plaats van een monofocale lens kunnen ze op alle afstanden scherp zien.”

Het volledige proces, van vooronderzoek tot nazorg

Via uw huisarts heeft u een doorverwijzing gekregen voor een consult bij de oogarts van Worldeye. Tijdens het onderzoek worden uw ogen uitgebreid gecontroleerd op alle aspecten die voor de diagnosestelling en eventuele behandeling van belang zijn, zoals de oogsterktes, de oogdruk, een uitvoerige controle van het hoornvlies, de traanfilm en de traanproductie, de pupildiameter, de conditie van de ooglens, het glasvocht, het endotheel, de oogzenuw en het netvlies.

Afspraak bij de oogarts

Nadat het vooronderzoek door de optometrist van Worldeye klaar is gaat u door naar onze oogarts. De oogarts controleert nogmaals de gezondheid van het oog en neemt de behandeling met u door. De oogarts bespreekt met u de verschillende mogelijkheden met betrekking tot de keuze van het type lenzen en bespreekt met u welk eindresultaat wordt verwacht.

Als alles gecontroleerd is, al uw vragen zijn beantwoord en de oogarts overtuigd is dat de behandeling veilig kan worden uitgevoerd, zullen we de door u gekozen lenzen bestellen.

Tijdens het onderzoek maken wij gebruik van onder andere pupilverwijdende druppels. Door deze druppels wordt het zicht wazig, daarom raden wij u af om na het onderzoek zelf auto te rijden. Het beste kunt u iemand meenemen of met het openbaar vervoer komen.

De dag van de behandeling

U komt op het afgesproken tijdstip naar de kliniek. Het is fijn als u iemand kunt meenemen. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet zelf terug kunt rijden. Voor de behandeling mag u gewoon eten en drinken. Draag gemakkelijk zittende kleding en geen gezichtscrème, oogmake-up en sieraden.

Veiligheid en een comfortabele behandeling

De doktersassistente zal u druppels toedienen waardoor de pupil net als bij het vooronderzoek verwijd wordt. Deze druppels werken goed in waarna u klaar bent voor de behandeling en meegenomen wordt naar de voorbereidingsruimte. U krijgt hier een haarnetje op, slofjes over uw schoenen en een overjas om uw kleding te bedekken.

De anesthesioloog zal u verder voorbereiden en begeleiden tijdens de behandeling. U krijgt een waaknaaldje geplaatst, deze is bedoeld om een infuus te kunnen geven om bijvoorbeeld vocht toe te dienen, mocht dat nodig zijn. Deze wordt ingebracht op een toegankelijke plek in de onderarm of op de handrug.

De behandeling zelf is pijnloos en duurt ongeveer 7 tot 15 minuten per oog. U zult er weinig van merken, omdat het te dichtbij gebeurt en er teveel licht is voor u om dit waar te kunnen nemen. Uw oog wordt verdoofd door middel van druppels.

Het verloop van de behandeling

De operatie begint met een kleine incisie (2.5 mm) aan de rand van het hoornvlies. De oogarts maakt een ronde opening in het kapsel (het lenszakje) aan de voorkant van de lens. De lens wordt voorzichtig verpulverd en verwijderd.

Als de lens is verwijderd, wordt de kunstlens in het lenszakje geplaatst. Deze lens wordt in opgerolde toestand in een instrument geplaatst en in het oog gebracht. In het oog ontvouwt de kunstlens zich en wordt in het lenszakje gepositioneerd. Er is géén hechting nodig, het wondje sluit zich binnen een paar uur vanzelf.

De oogarts zal de behandeling afsluiten met het aanbrengen van een antibioticum oogzalf. U krijgt een beschermbril op die u de rest van de dag ophoudt. Ook gaat u hiermee slapen. De volgende ochtend houdt u de bril op totdat u weer bij ons in de kliniek komt. De bril dient ter bescherming zodat u niet per ongeluk in uw oog wrijft.

Nazorg

Na de behandeling komt u rustig bij in de uitslaapruimte. Als alles medisch gezien in orde is kunt u naar huis of uw hotel gaan. U kunt deze dag niet zelf terug rijden met de auto. Het zicht zal deze dag nog wazig zijn, voornamelijk door de oogzalf.

De dag na de behandeling worden uw ogen gecontroleerd. Deze controle vindt altijd in onze kliniek in Amsterdam plaats. Verdere controles vinden plaats na 1 week, 1 maand, 3 en/of 6 maanden en 1 jaar. Deze controles kunnen desgewenst ook plaatsvinden in de vestiging in Nijmegen.

Medicatie na de behandeling

Na de behandeling dient u enige tijd oogdruppels gebruiken. Deze druppels worden namens u door Worldeye besteld bij de apotheek. Op de dag na de behandeling zullen wij u deze medicatie overhandigen en u precies uitleggen hoe u de medicatie moet gebruiken. De instructies voor het gebruik zullen wij u ook op schrift meegeven zodat u thuis alles nog rustig na kunt lezen.

Leefregels na de operatie

De eerste weken na de operatie zijn de ogen kwetsbaar. Daarom moet u de eerste week na  de behandeling met een beschermbril slapen, dit voorkomt dat u in de ogen gaat wrijven.

 • Wrijf dus niet in het geopereerde oog.
 • U mag lichte huishoudelijke activiteiten en normaal kantoorwerk doen.
 • U mag wandelen, tv-kijken en lezen.
 • Let erop dat u niet (te) zwaar tilt. U mag ook niet bukken.
 • Gedurende de eerste twee weken mag u niet hardlopen en niet fietsen.
 • Alle sporten mogen na 2 weken weer beoefend worden. Wees wel voorzichtig met spring- en contactsporten.

Contact

Neem contact met ons op als u meer informatie wilt en vragen heeft over uw specifieke situatie.
Bel of WhatsApp ons
Bezoek een informatieavond

Avéro Achmea
VGZ
CZ
Menzis
ONVZ
Zilveren Kruis
FBTO
DSW Zorgverzekeraar
HEMA
Interpolis
Zorgverzekeraar UMC
ZorgDirect
Zorg en Zekerheid
ZieZo van Zilveren Kruis
ZEKUR
VvAA zorgverzekering
Univé
UnitedConsumers (VGZ)
Studenten Goed Verzekerd
Stad Holland Zorgverzekeraar
Salland zorgverzekeringen
Pro Life
PNOzorg
PMA zorgverzekering
OZF Achmea
OHRA
IZZ Zorgverzekering (VGZ voor de Zorg)
IZA Zorgverzekeraar
inTwente Zorgverzekeraar
Ditzo
Delta Lloyd
De Friesland Zorgverzekeraar
De Amersfoortse
CZdirect
Bewuzt
Anderzorg

Onze specialisten:

10
"Ik ben zeer tevreden over de behandeling (Refractieve lensimplantaten trifocaal) en over al het personeel dat bij Worldeye werkt. Ze zijn allemaal even vriendelijk en zorgzaam en er wordt uiterst zorgvuldig gewerkt. Ik ben behandeld door de artsen O. Wolter en B. Sener. Vooraf en na de behandeling ben ik gezien door de optometristen en de artsen. Voordeel van deze kliniek is dat ze beide ogen tegelijk behandelen waardoor je hersenen direct aan de nieuwe situatie kunnen wennen. Bij een kennis van mij die het elders liet doen werd eerst 1 oog en weken later het andere oog gedaan waardoor haar hersenen in de war raakte. In eerste instantie had ze 1 behandeld oog en 1 slechtziend oog waar ze geen bril meer voor kon gebruiken. Haar hersenen probeerde zich uiteraard aan deze situatie aan te passen, maar na een paar weken veranderde de situatie opnieuw omdat haar tweede oog ook behandeld werd. Zij is inmiddels een paar maanden verder en heeft nog steeds meer klachten dan die ik tot nu toe ervaren heb. Ik zie in het donker wel kringen om lichtbronnen en ik heb in 1 oog een lichte trilling (of flikkering van licht), maar dat moet gewoon nog wennen en herstellen (eergisteren geholpen).Tijdens de operatie werden mijn ogen verdoofd middels oogdruppels en ik heb dan ook geen pijn ervaren, wel wat druk op mijn oogbollen. En omdat alles zo dichtbij gebeurt zie je ook de instrumenten niet maar wel de lichtjes in de microscoop. Je hebt dus geen moment dat je zicht echt wegvalt wat een geruststellend idee is. De hele ingreep duurt ongeveer een kwartiertje per oog en is dus niet pijnlijk. Ook naderhand is het niet pijnlijk, de eerste uren zie je wel wazig door de dikke zalf die je in je ogen krijgt, maar ik kon wel gezichten herkennen en grote letters lezen. de volgende morgen las ik de kleine lettertjes op mijn medicijndoosjes van mijn oogdruppels al en in de verte zie ik ook meteen al scherp. Ik ben die dag ook zelfstandig naar de kliniek gereden voor mijn eerste nacontrole.Kortom, niet langer twijfelen maar gewoon doen, je zult er blij van worden!"
Debbie Houtman Meer lezen
10
“Het is mijn beste beslissing geweest om voor ICL lensimplantaten te kiezen en te laten behandelen door dokter Otto Wolter. Ik had geen betere oogarts kunnen wensen, de operaties zijn zeer geslaagd, ik ben van -12 naar 0 gegaan. Echt ongelofelijk!Ik vertrouwde volledig op hem en zijn dreamteam, ondanks dat ik de behandelingen best spannend vond viel het achteraf erg mee. Hij heeft alles duidelijk uitgelegd tijdens de behandeling en stuurt zijn OK team goed aan om er een succesvolle behandeling van te maken. Ook heb ik veel lof voor optometrist Hamed, de uitgebreide vooronderzoeken, de nazorg en de persoonlijke service maakt hem zeer waardevol voor Worldeye. Met een dankbaar hart zou ik iedereen aanbevelen voor een ICL behandeling door dokter Otto Wolter bij Worldeye Amsterdam.”
Kinh-Thi Vapor Meer lezen
9
Als je staar hebt en wel op beide ogen, dan is de wereld stil aan kleiner geworden. In dat proces merk je er zelf weinig van, totdat je op enig moment denkt "Zijn die grote blauwe borden boven de autoweg nu kleiner geworden? Ik kan ze zo verdomd slecht lezen". Dat is het moment van wakker worden en contact zoeken met Worldeye. Vriendelijkheid en accuraat helpen is dan een kenmerk die sterk vertegenwoordigd is in jullie organisatie. Jullie staan open voor kritiek en jullie doen er dan ook wat mee. Waar anderen wegkijken en verder wegzakken daar pakken jullie zaken op. Dik applaus hiervoor.Wat uiteindelijk telt is het medische resultaat. En dat is goed. En wel zo goed dat je je weer tien jaar jonger voelt. Niet direct maar wel na een paar dagen al, en na 4 weken is alles optimaal. Kleurschakeringen zijn er opeens weer. Je had onderweg in de tijd niet eens door dat deze aan het "vergrijzen" waren. Er is weer scherp zicht en bent weer terug in de wereld waarin je kinderen leven. Laten behandelen in Amsterdam is geen straf, wel het parkeren van je auto. En realiseer je dat je na de behandeling ook nog een aantal keren terug moet naar Amsterdam. Maar het was het waard.Ga verder met de ontwikkelingen van de techniek, zet deze in voor de mensen die het nodig hebben en blijf open staan voor feedback. Ten slotte: De rekening. Wil je wat meer dan wat de zorgverzekeraar vergoed dan is deze rekening wel hoog, De mensen die het kunnen betalen, zullen hier niet snel over klagen met een dergelijk medisch resultaat, maar help ook eens mensen die het niet kunnen betalen (reserveer van elke betaling x% voor een hulpbehoevende. Het was maar een idee en mogelijk goed te gebruiken in de marketing). Verder is de samenwerking met medische faculteiten een handige. De nieuwste vindingen komen zomede vroegtijdig naar jullie toe en goed opgeleide jonge krachten konden weleens de opvolging worden van de alsmaar ouder wordende garde. en geleidelijke overdracht naar de jeugd kun je op een dergelijke manier mooi regelen. En wat doen we met de oudjes? Dat zijn de senioren die de "groentjes' de trucjes van het vak leren (maatschappelijk vaardig worden)Het ga jullie goed. En heel veel succes.
Hans Tonk Meer lezen
9.5
I had been wanting to get rid of my glasses for quite a while, and after researching a bit about the available methods, their benefits & risks, I decided to go with ReLEX SMILE if possible.After I committed to it, got my preliminary investigation appointment scheduled as soon as possible, where all sort measurements were taken, and where I learned more about the treatment itself.Everyone was really helpful and English was not a problem. Within the same week, I had both my eyes treated by laser by Dr. Wolter and his team, and in less than 10 minutes, my vision without glasses was already way better than before.One week after, it is already hard for me to even remember what the world with glasses used to be.
Sérgio Alves Meer lezen
8.5
Van te voren vonden we het best spannend, want je weet niet hoe het precies gaat. Achteraf is het 100% meegevallen en de behandeling was pijnloos. Dit hadden we veel eerder moeten doen!
Remon Arke en Tessa Rabbers Meer lezen