Tips tegen hooikoorts

06/05/2019

Het is weer lente! Een supermooi seizoen natuurlijk, maar voor de ogen kan het voor de mensen met hooikoorts af en toe wat minder aangenaam zijn. Flink jeukende en tranende ogen, niesbuien en verstopte holtes. Ongeveer 1 op de 8 mensen in Europa heeft last van hooikoorts. De benaming ‘hooikoorts’ is een algemene term die gebruikt wordt voor een graspollen- of boompollenallergie. De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht.

Wat kunt u het beste doen om de jeuk in de ogen (hooikoortsogen) te verlichten?

Hooikoorts is een allergische reactie op vrijkomend stuifmeel. Deze reactie kan jeukende, tranende en opgezwollen ogen opleveren. Om dit te verminderen of te voorkomen kunt u de volgende tips toepassen om de hooikoorts iets te verlichten;

  1. Om te zorgen dat stuifmeel minder snel in de ogen terecht komt, kunt u zoveel mogelijk een zonnebril dragen.
  2. Probeer niet in de ogen te wrijven! Op het moment dat u veel last heeft van tranende ogen, dan kunt u een nat washandje gebruiken om de ogen schoon te houden.
  3. Gebruik hooikoortsdruppels, bijvoorbeeld van A Vogel, om een snelle verkoeling en verzachting te geven. Deze oogdruppels vormen ook een traanfilm over het oog, waardoor u beschermd blijft tegen nieuwe pollen.
  4. Maai het liefst niet zelf het gras.
  5. Smeer wat vaseline rond de neus, dit beschermt de huid tegen directe prikkeling van de pollen.
  6. Sluit zoveel mogelijk de ramen bij warm weer of gebruik een ‘antipollenhor’.
  7. Maak uw huis allergievrij. Dat betekent regelmatig stofzuigen, schoonmaken en beddengoed wassen.
  8. Aan zee en in de stad zit er minder stuifmeel in de lucht dan op het platteland. Kies dus eerder voor deze bestemmingen om de klachten te verminderen.
  9. Sport in de ochtend, want dan zitten er in verhouding minder pollen in de lucht dan op latere momenten.
  10. Vermijd prikkelende stoffen. Hooikoortsklachten worden erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Probeer ook prikkelende stoffen te vermijden als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

 

Met deze tips komt u vast wat makkelijker door de hooikoorts periode heen en kunt u genieten van het buiten zijn!