Staatsbezoek India

24/10/2019

In India zijn de afgelopen week zo’n 35 overeenkomsten tussen Nederlandse en Indiase partners getekend. Hierbij behoort ook een nieuwe partnerschap tussen Worldeye en het AIIMS. Worldeye hoopt hiermee in de nabije toekomst een hoop patiënten te kunnen helpen die nog niet geholpen konden worden. Ruim 140 Nederlandse bedrijven en instellingen waren op een handelsmissie in het Aziatische land, parallel aan het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

ArenA
De Johan Cruijff ArenA bereikte bijvoorbeeld overeenstemming met de Indiase technische universiteit IIIT Hyderabad, om een ‘living lab’ in de stijl van de Amsterdam Innovation ArenA op poten te zetten.

De Universiteit Maastricht tekende een overeenkomst met de Indiase ziekenhuisgroep Apollo

De ArenA, samen met de directe omgeving Amsterdam-Zuidoost, fungeert als een testgebied voor innovatieve ideeën, waarbij gebruikgemaakt kan worden van relevante data uit het gebied over bijvoorbeeld transport- en energiegebruik.

‘Het lab in India zal ook interessant zijn voor buitenlandse bedrijven en start-ups, om op een relatief laagdrempelige manier in India aan de slag te gaan’, zegt Sander van Stiphout, directeur internationaal van de Johan Cruijff ArenA. ‘Want je test niet alleen jouw innovatieve oplossing, maar ook hoe je zelf kunt werken in de context van de Indiase cultuur.’

Database van zo’n 50.000 patiënten
Een groot aantal overeenkomsten zijn gesloten op het gebied van innovatieve zorg. De Universiteit Maastricht tekende bijvoorbeeld een overeenkomst met de Indiase ziekenhuisgroep Apollo en de Indiase tak van Microsoft, die samen een algoritme hebben ontwikkeld dat het risico van mensen op hart- en vaatziekten voorspelt.

Zo worden in Nederland vaak nog dure en slechts deels succesvolle hersteloperaties uitgevoerd bij oogschade, terwijl ook een stamcelmembraan kan worden aangebracht

‘Dankzij de samenwerking met Apollo kunnen we putten uit een database van zo’n 50.000 patiënten’, zegt onderzoeker Leonard Wee van de Universiteit Maastricht. ‘Het model wordt op afstand getest, zonder patiëntgegevens tussen ziekenhuizen uit te wisselen, waardoor privacy wordt gewaarborgd. In Maastricht vergelijken we deze data uit India met andere bevolkingsgroepen.’ Uiteindelijk moet het gezamenlijke onderzoek ertoe leiden dat dokters hun patiënten een heel persoonlijk behandelplan kunnen bieden.

Succesvolle oogoperaties
Ook dr. Jacco E.M. Vroegop van de internationale groep Oogziekenhuizen Worldeye is in India voor onder meer de grote aantallen patiënten en de aanwezige kennis. Worldeye gaat een partnerschap aan met het AIIMS, het voornaamste academische ziekenhuis van India, dat dagelijks 12.000 nieuwe patiënten ontvangt.

Met de stamcelfaciliteit van AIIMS gaat Worldeye een bedrijf vormen waarmee het stamcelbehandelingen die in India zijn ontwikkeld en daar al worden uitgevoerd naar Nederland wil halen. Zo worden in Nederland vaak nog dure en slechts deels succesvolle hersteloperaties uitgevoerd bij oogschade, terwijl ook een stamcelmembraan kan worden aangebracht. Daarmee kan een oog dat bijvoorbeeld door een naald, metaalsplinter of infectie is beschadigd binnen een jaar volledig herstellen.

‘In India kan dankzij veel grote patiëntaantallen veel meer onderzoek worden gedaan’, zegt Vroegop.

Veilig gebruik van gegevens
Goede onderzoekspraktijken in India zijn een aandachtspunt voor de Nederlandse regering, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. ‘Dit ligt op tafel via de route van digitalisering’, zegt hij. ‘Er is veel interesse in het gebruik van data uit India, en in India wordt het potentieel van het eigen land op dit gebied erkend. Ze willen daarom ook echt stappen maken om zich te kunnen meten met de beste van de wereld, wat betreft onderzoek en veilig gebruik van gegevens.’

Als stap in de goede richting noemt Bruins het Indiase voorzitterschap van de Global Digital Health Initiative, een internationaal samenwerkingsverband van overheden en multinationals op dit gebied.
Wat betreft het uitwisselen van kennis valt volgens de minister vooral veel werk te verzetten op het beroepsniveau. ‘De Indiase vereniging van verloskundigen zou bijvoorbeeld graag een sterkere verbinding willen met de Nederlandse beroepsorganisatie, maar dan zou het helpen om een deel van de beroepstraining in Nederland in het Engels aan te bieden. We zullen hierover met Nuffic in gesprek gaan om te kijken wat er mogelijk is.’

Grootste handelsmissie naar India ooit
De koning en koningin bezoeken de komende dagen nog Mumbai en de zuidelijke deelstaat Kerala, terwijl de handelsmissie zich over deze twee plaatsen en ook de stad Bangalore zal uitspreiden.
Het is de grootste handelsmissie naar India ooit, wat tekenend is voor de groeiende zakelijke interesse in het land. Ter vergelijking: de grootste Nederlandse handelsmissie in de wereld ging in 2018 naar China, met 165 deelnemers. Toen werden in de eerste dagen overeenkomsten ter waarde van zo’n €250 mln getekend.

Bron: Financieel Dagblad (fd.nl)