Bescherm uw ogen goed tegen UV-straling

14/07/2019

Bescherm uw ogen goed tegen UV-straling
Dat we onze huid moeten beschermen tegen UV-straling weten we inmiddels wel. Echter weten veel mensen niet dat tevens de ogen beschermd moeten worden tegen de zon. De schade aan de ogen is ook niet direct te constateren, dit verschil is pas op latere leeftijd merkbaar.

Door de blootstelling aan overmatige UV-straling wordt het risico op staar (cataract) verhoogt, Daarnaast blijkt uit een recent onderzoek dat ook de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) toeneemt. Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril is dan ook essentieel.

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een zonnebril?

• De zonnebril geeft 100% UV-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
• De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
• De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
• De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de UV-bescherming!
• De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
• Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
• De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

Ik draag nooit een zonnebril. Waarom heb ik dan nergens last van?
De gevolgen van UV-straling voor het hoornvlies zijn meestal niet direct merkbaar. Pas op latere leeftijd krijg je te maken met de gevolgen. Om zo lang mogelijk goed te blijven zien, is het dus belangrijk om vanaf jonge leeftijd goed voor je ogen te zorgen. Bijvoorbeeld door het dragen van een goede zonnebril. Bij sneeuwblindheid (lasoog), raakt je hoornvlies ontstoken en merk je wel binnen enkele uren de gevolgen van de UV-straling.

Moet in ik Nederland ook een zonnebril dragen?
In Nederland is de UV-straling lager dan rond de evenaar. Op vakantie in Zuid Europa is de straling bijvoorbeeld hoger dan in ons eigen land. Toch kan de UV-straling ook in ons land flink oplopen. Draag in iedere geval een zonnebril in de zomer tussen 12 uur en 15 uur. UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Op het strand, op het water en in de bergen (met name in de sneeuw) is dus extra voorzichtigheid geboden.

Hoe kan ik merken of de UV-straling hoog is?
De UV-straling neemt toe naarmate de zon hoger staat. Daardoor verschilt de straling per seizoen en het moment van de dag. Deze is het hoogst in de zomer, tussen 12 en 15 uur. De temperatuur heeft geen invloed. De hoeveelheid vocht, bewolking en stof in de lucht hebben wel invloed. Net als de hoeveelheid ozon. De ozonlaag beschermt tegen UV. Op de website van het KNMI kunt u de voorspelde zonkracht per dag bekijken.

Waarom moeten kinderogen extra beschermd worden tegen Uv-straling?
Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kind beschermen met een zonnebril?
Kinderen zijn nog kwetsbaarder voor UV-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Zorg dat hun gezicht in de schaduw blijft. Een deel van de UV-straling weerkaatst tegen de grond, muren en water. Bescherm uw baby als de straling hoog is, daarom ook in de schaduw met een zonnebril die 100% van het UV tegenhoudt.

Hebben ogen zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D?
Nee, vitamine D wordt aangemaakt via de huid en niet via de ogen.

Worden de ogen van kinderen lui door het dragen van een zonnebril?
Nee, de ogen van kinderen worden niet lui van het dragen van een zonnebril, zolang de glazen symmetrisch gekleurd zijn.

Mijn kind draagt een petje in de zon, beschermt dat de ogen?
Een petje of hoedje met brede rand beschermt alleen tegen directe UV-straling. Tegen indirecte UV-straling helpt dit echter niet. UV-straling weerkaatst op de omgeving. Op het strand onder een parasol bijvoorbeeld, zal door weerkaatsing toch 15% van de UV-straling doordringen. Een zonnebril heeft dus zeker de voorkeur.

Mijn kind doet de zonnebril steeds af. Wat nu?
We begrijpen dat het lastig kan zijn om ervoor te zorgen dat kinderen hun zonnebril ophouden. Bij baby’s kan het helpen om een elastisch bandje aan de zonnebril te bevestigen, zodat het om het hoofd gedaan kan worden. Grotere kinderen vinden het vaak leuker om een zonnebril te dragen als ze zelf het montuur en de kleur van de glazen kunnen uitkiezen. Wil je kind echt geen zonnebril dragen? Zet het hem of haar dan in de zomer in ieder geval een petje of hoedje op om de ogen te beschermen tegen direct zonlicht, met name tussen 12 en 15 uur. Of laat je kind op deze tijden in de schaduw blijven.

Waarom is het belangrijk een skibril te dragen tijdens het skiën?
Hoe hoger je in de bergen bent, hoe sterker de UV-straling is. In de besneeuwde bergen is de straling wel 10 keer hoger dan in Nederland, zelfs op een zonnige stranddag. Een goede skibril of speciale zonnebril met bescherming is dan ook essentieel om de ogen tijdens de wintersport te beschermen. Als je een zonnebril gebruik als skibril, check dan goed of deze dezelfde sterke bescherming biedt.

Bron: Oogfonds