Staar | Worldeye
Facebook
İnstagram
Linkedin
Twitter


  Contact : 085-0290011

De Boelelaan 1065, 1082 SB Amsterdam (Netherlands)

Staar

Staar (of cataract) is de benaming voor een troebele ooglens.

In uw oog bevindt zich een ooglens. Deze bevindt zich in het oog, vlak achter de pupil en zorgt er voor dat de lichtstralen gefocust worden op het netvlies. Bij geboorte is de ooglens helder en naarmate we ouder worden neemt de helderheid van de ooglens langzaam af. Dit wordt meestal merkbaar vanaf het 60e levensjaar. Hierdoor kunt u minder goed zien, met name in de verte en in het donker. Ook kan de brilsterkte relatief snel veranderen.

De vorming van staar hoort bij het normale ouderdomsproces en komt vaak voor. Het komt meestal aan twee ogen tegelijk voor, maar de mate waarin u last ervaart verschilt meestal per oog.

Mogelijke symptomen van staar:

    • wazig zicht
    • kleuren worden matter
    • last van lichtverstrooiing
    • aanpassen van de brilsterkte kan het zicht niet verbeteren

Staar kan alleen verholpen worden door middel van een staaroperatie. Deze ingreep herstelt het gezichtsvermogen vrijwel volledig. U bepaalt samen met de oogarts aan de hand van uw klachten of u geopereerd wil worden. Als uw klachten niet hinderlijk zijn kunt u ook wachten, het is zelden medisch noodzakelijk om staar te opereren.

STAARCHIRURGIE MET DE PHACO METHODE

PHACO is een andere techniek die gebruikt wordt bij de behandeling van staar. Met deze techniek wordt de ingang in het oog van de patiënt gemaakt door een kleine insnijding van 2,2 mm. “Visco-elastische gel”, een speciale vloeistof, wordt gebruikt tijdens de staarchirurgie. “Visco-elastische gel” zorgt ervoor dat de natuurlijke lens wordt losgemaakt van de andere lagen van het oog, zonder enige schade te veroorzaken. Het is uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik en mag niet op een andere patiënt worden gebruikt.

De intraoculaire lens die zijn transparantie verloren heeft, wordt opgebroken in het oog door een machine die ultrasone golven uitzendt en uitgezogen. Een opvouwbare, kunstmatige lens wordt in het oog geïmplanteerd. Aangezien de insnijding klein is, zijn er geen hechtingen nodig. Vanwege het risico op infectie worden beide ogen niet op dezelfde dag geopereerd. Een minimale tussenpauze van 2 dagen wordt aanbevolen tussen de operaties van twee ogen.