Hoornvliesziekten - Klachten Keratoconus | Worldeye
Facebook
İnstagram
Linkedin
Twitter


  Contact : 085-0290011

De Boelelaan 1065, 1082 SB Amsterdam (Netherlands)

Hoornvliesziekten

Het hoornvlies is het voorste doorzichtige laagje van ons oog dat zich voor de iris (gekleurde gedeelte van het oog) bevindt. De lichtstralen die samenvallen op het netvlies worden in het oog gebroken door de ooglens en het hoornvlies. Daarom speelt het hoornvlies een belangrijke rol bij het zien van objecten. Op het moment dat er afwijkingen in het hoornvlies zijn, heeft dit dus invloed op het zien.

Het hoornvlies heeft een gemiddelde dikte van ongeveer 0.5 mm en is opgebouwd uit 5 lagen. Het hoornvlies heeft een bolle ronde vorm, waardoor het licht juist binnen valt in het oog. Keratoconus is een aandoening waarbij de normale vorm van het hoornvlies gaat veranderen van een bolle vorm in een spitse (kegel) vorm. Bij een keratoconus wordt het hoornvlies in of net onder het centrum dunner en puilt daardoor iets uit, waardoor er een kegelvorm ontstaat, de stevigheid van het hoornvlies verminderd. Meestal begint keratoconus in de puberteit en komt in de meeste gevallen voor aan beide ogen.

Oorzaken en risicogroepen keratoconus

  • Erfelijkheid. Het is bewezen dat keratoconus erfelijk is.
  • Allergie. Het komt vaker voor bij mensen met astma, allergieën of eczeem.
  • Associatie met syndromen. Het kan voorkomen bij een aantal algemene syndromen, bijvoorbeeld het syndroom van Down, Turner, Marfan, Ehlers / Danlos. Het kan ook voorkomen bij andere oogheelkundige aandoeningen, zoals retinitis pigmentosa en aniridie.
  • Wrijven. Keratoconus kan zich ontwikkelen als mensen extreem veel en hard in de ogen wrijven.

Klachten keratoconus
In het begin van keratoconus neemt de cilindersterkte in de bril toe en wordt het lastiger om zonder bril of lenzen in de verte te zien. Naarmate de keratoconus toeneemt, is het meestal niet meer mogelijk om het zicht met een bril te corrigeren en is het nodig om harde lenzen te dragen. Soms zien mensen lichtstrepen of lichtvlekken.

Behandeling van keratoconus
De aandoening is niet te genezen. De behandeling is gericht op het optimaliseren van het gezichtsvermogen en / of het verminderen van de toename van de keratoconus.

Bril
In het begin stadium kan de oogafwijking nog gecorrigeerd worden middels een bril of zachte contactlenzen. In veel gevallen zal er snel overgegaan moeten worden naar een lens die het onregelmatige hoornvlies kan corrigeren.

Keratoconus lenzen
Er zijn diverse lenzen die de onregelmatigheden van het hoornvlies corrigeren. Deze speciale lenzen kunnen de afwijking beter corrigeren dan normale contactlenzen. Soms kan het nodig zijn de lenzen in een korte tijd te veranderen, doordat het hoornvlies ook verandert.

Crosslinking
Bij crosslinking wordt het hoornvlies met UV licht bestraald, waardoor het harder wordt en de aandoening niet meer verergert. Het komt zelfs voor dat de verzwakking van het hoornvlies helemaal stopt. De behandeling wordt voornamelijk toegepast bij jongere patiënten (tot circa het 35ste levensjaar), in deze levensfase is de kans op progressie namelijk het grootst.

Hoornvliestransplantatie
Op het moment dat het hoornvlies dermate is vervormd dat u geen contactlenzen meer kunt dragen, zal de oogarts eventueel een hoornvliestransplantatie voorstellen om de kwaliteit van het zicht te verbeteren. Hierbij wordt uw eigen hoornvlies gedeeltelijk of in z’n geheel vervangen door het hoornvlies van een donor. Dit komt in minder dan 10% van de mensen voor. Het succespercentage is meer dan 96% en het herstel na de operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 jaar.