Glaucoom | Worldeye
Facebook
İnstagram
Linkedin
Twitter


  Contact : 085-0290011

De Boelelaan 1065, 1082 SB Amsterdam (Netherlands)

Glaucoom

Wat is glaucoom?
Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. In Nederland komt het ongeveer bij 1,5 % voor onder de veertigplussers. Het komt vaak door een verstoring van de waterhuishouding in het oog, waardoor er een te hoge druk binnen het oog ontstaat. Door deze verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. De oogzenuwvezels geven het beeld door aan de hersenen dat door het oog gevormd wordt. Op het moment dat de oogzenuwvezels verloren gaan, ontstaan er blinde vlekken in het beeld.

Het is erg belangrijk dat glaucoom tijdig herkent wordt. Zonder behandeling kan glaucoom namelijk leiden tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

Klachten van glaucoom
De klachten kunnen voor iedereen anders zijn. Sommige mensen zien een wazige tunnel, maar een groot deel heef helemaal geen klachten van glaucoom. Glaucoom is onder te verdelen in twee soorten: chronische en acute glaucoom. Chronische glaucoom ontstaat geleidelijk en geven pas klachten als het gezichtsveld aanzienlijk kleiner wordt. Bij acute glaucoom zijn de symptomen duidelijk en treden vaak maar aan één oog op.

Symptomen acute glaucoom

  • Een rood, dof oog en het doet veel pijn;
  • Het zicht is wazig;
  • Mogelijk: ernstige hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Behandeling van glaucoom
Glaucoom is goed te behandelen, zolang u er maar op tijd bij bent. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De behandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.

Medicatie
Middels oogdrukverlagende oogdruppels wordt de oogdruk verlaagd. De oogarts kiest de juiste medicatie die het beste bij uw situatie past. Deze oogdruppels worden vaak direct in het oog gedruppeld en zijn zodoende makkelijk in gebruik. De druppels verminderen de productie van het kamerwater of stimuleren de afvoer hiervan. Vaak moeten deze druppels dagelijks worden gebruikt gedurende de rest van het leven.

Laserbehandeling
Op het moment dat oogdrukverlagende oogdruppels de oogdruk niet voldoende verlaagt of er teveel bijwerkingen zijn, kan er gekozen worden voor een laserbehandeling. Dit gebeurt heel gericht met een dunne, felle lichtstraal via een microscoop. Hierbij kan de aanmaak van kamervocht worden geremd of de afvoer hiervan worden verbeterd.

Glaucoomoperatie
Als medicatie of een laserbehandeling onvoldoende werkt, kan de oogarts ervoor kiezen een extra afvoermogelijkheid te creëren met een glaucoomimplantaat. Een andere optie is een lensvervangende operatie om zodoende meer ruimte in het oog voorin te creëren.