Contactlenzen | Worldeye
Facebook
İnstagram
Linkedin
Twitter


  Contact : 085-0290011

De Boelelaan 1065, 1082 SB Amsterdam (Netherlands)

Contactlenzen

Vandaag de dag zijn contactlenzen de beste oplossing voor veel mensen omwille van de esthetische uitstraling, het vertrouwen en de vrijheid die ze bieden. Hun gemak en variatie hebben contactlenzen steeds populairder gemaakt.

Contactlenzen worden gebruikt om visuele aandoeningen te corrigeren, de oogkleur te veranderen of hoornvliesziekten te behandelen.

Contactlenzen hebben een lange weg afgelegd, van de glasgeblazen lenzen in de jaren 1800 die de pupil volledig bedekten tot onze dagelijkse dunne, hoog technologische, plastieken hoornvlieslenzen. Vandaag de dag is er een grote variatie aan lenzen en lensmaterialen beschikbaar voor moderne lensdragers voor verschillende toepassingsgebieden.

Om de juiste contactlens voor het oog te selecteren, zal een oogarts die is gespecialiseerd in contactlenzen de ogen onderzoeken. Het type, de dioptrie, de basiscurve en de diameter van de lens die wordt gebruikt, wordt bepaald in een onderzoek. Om de geschiktheid te bevestigen worden lenzen met de meest dichtstbijzijnde dioptriewaarde geplaatst. De verplaatsing, de stabiliteit en de positie van de lens worden gecontroleerd.

Criteria voor Goed Aanpassende Contactlenzen

Contactlenzen zijn ontworpen om op het hoornvlies te blijven zitten. In feite blijven ze op hun plaats zitten door aan de lacrimale laag te kleven die het oogoppervlak bedekt en, tot op zekere hoogte, met de druk van de oogleden.

Als de persoon knippert, glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens, waardoor deze lichtjes verplaatst. Deze verplaatsing zorgt ervoor dat tranen de noodzakelijke smering leveren en helpt om al het vuil weg te wassen.

Als de lens te strak zit, beweegt ze helemaal niet. Dit kan leiden tot gevoeligheid van het oog. De gebruiker kan zich op het eerste zicht comfortabel voelen maar de gezichtsscherpte is slecht. Op lange termijn kunnen zich complicaties voordoen.

Als de lens te los zit, beweegt deze overdreven. Het onderste ooglid voelt de lens te veel. Het zicht wordt wazig wanneer de persoon met de ogen knippert. De lens beweegt uit het midden. De randen van de lens kunnen verbuigen.

 • Een goed geplaatste lens is goed gecentreerd en bedekt het hoornvlies.
 • De lens moet lichtjes bewegen voor de traancirculatie. Ze moet in staat zijn om 1 mm verticaal te bewegen in de push-up test en na het knipperen.
 • De gebruiker moet een duidelijk gezichtsvermogen hebben, gerust zijn en hij mag de aanwezigheid van de lens niet voelen.
 • Het gezichtsvermogen mag niet veranderen na het knipperen.
 • De randlijn mag geen druk creëren op het oog.
 • Slapen en zwemmen (of het nu in een zwembad of in de zee is) met contactlenzen in moet worden vermeden.
 • Als roodheid of een gevoel van steken optreedt in de ogen tijdens het dragen van contactlenzen, moeten de lenzen onmiddellijk worden uitgenomen en moet er een arts worden geraadpleegd.

Fysische Eigenschappen van Lenzen

Achteroppervlak: Het deel van de lens dat contact maakt met het hoornvlies.

Vooroppervlak: Het deel van de lens dat geen contact heeft met het hoornvlies. Het is gebogen om de refractie van het licht aan te passen om de refractieve fout te corrigeren.

Basiscurve: Om een contactlens comfortabel te laten zijn, moet het achteroppervlak dat contact maakt met het oog compatibel zijn met het vooroppervlak van het hoornvlies en dezelfde kromming hebben. De basiscurve is de achterste centrale optische straal. Aangezien het de curve is die de plaatsing van de lens in het oog bepaalt, is het één van de belangrijkste parameters. Als de lens te strak zit, moet de basiscurve worden verhoogd; als ze te los zit, moet ze worden verlaagd.

Een hogere basiscurve is VLAK. Een lagere basiscurve is STEIL.

Diameter: Het is de afstand, gemeten in millimeters in het centrum, van de ene rand van de contactlens naar de andere rand. De diameter beïnvloedt het passen van de lens. Deze waarde is 13,5 / 14,5 mm voor zachte lenzen en 7 / mm voor harde lenzen.

Voordelen van Contactlenzen

 • Ze leveren een breder gezichtsveld dan brillen.
 • Er zijn geen monturen om het perifeer zicht te blokkeren.
 • De optische correctiekenmerken zijn hetzelfde in alle richtingen van de blik.
 • Het dieptezicht is beter dan bij brillen.
 • Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling.
 • Moeilijkheden ervaren met brillen zoals het nat worden, beslaan of ongemak op de neus en oren worden vermeden.
 • Zelfs mensen zonder refractieafwijkingen (emmetropen) kunnen gekleurde contactlenzen gebruiken (cosmetische kunstmatige pupillen) om hun oogkleur te veranderen en een meer aantrekkelijke uitstraling te hebben.
 • Ze zijn praktisch bij dynamische activiteiten zoals sport.
 • Ze zijn ideaal voor atleten, make-upartiesten, fotografen, amusementsindustrie, professionals, mensen die buiten werken of microscopen, telescopen enz. als onderdeel van hun werk gebruiken.